Het Slakkenhof

Ambachtelijke kweek van wijngaardslakken

Welkom in escargotskwekerij "Het Slakkenhof" !!!

In de bosrijke omgeving van Langdorp openden wij op 1 augustus 2012 onze escargot kwekerij "Het Slakkenhof ", als één van de eerste wijngaardslakken kwekerijen in Vlaanderen. De droom een eigen zaak te starten kreeg vorm naar aanleiding van een documentaire over een Franse slakkenkwekerij op tv. Al snel bezochten we zelf twee kwekerijen: één in Wallonië, en één in de Voerstreek en brachten in oktober 2011 een duizendtal kweekdieren mee. Tijdens hun winterslaap kregen we de tijd om de haalbaarheid van onze droom verder uit te diepen. Na maanden van voorbereiding, hebben we die droom uiteindelijk samen gerealiseerd.

We kozen voor een kweek van de welbekende Franse Bourgondische escargot: "de Gros Gris" of de "Helix Aspersa maxima". Deze Segrijnslak is oorspronkelijk afkomstig uit Algerije en werd ten tijde van de Romeinen in Frankrijk ingevoerd. Ze komt in West-Europa van nature niet voor omdat de grote Segrijnslak niet winterhard is, ze vriest hier dood. Daardoor kunnen we ook geen slakken epidemie veroorzaken in Langdorp. In de winter wordt de kweek opgestart in de kelder aan een temperatuur van 22°C. Vanaf april verhuizen de slakken naar een tunneltent waar ze verder groeien naar volwassenheid tot aan de oogst.

 

Ondertussen is onze kwekerij uitgegroeid tot een volwaardig bedrijf, inclusief winkel en degustatieruimte, voldoen we aan alle wetgeving voor voedselveiligheid en hygiëne, hebben we alle goedkeuringen en erkenningen van het Federaal Voedselagentschap en leveren we aan tal van klasse restaurants in de omgeving. Een lijst van alle restaurants waar onze slakken continue op de kaart staan of af en toe te verkrijgen zijn als suggestie, vind je onder de rubriek "restaurants".

 

Het telen van slakken helpt mee aan het verlagen van onze ecologische voetafdruk  !!  We brengen een streekproduct op de markt dat niet van kilometers ver moet geïmporteerd worden, maar binnen een straal van 50 km wordt geconsumeerd. Bovendien zijn slakken een perfecte bron van eiwitten in onze voeding. Ze bevatten zeer weinig vetten maar vormen wel een goeie bron van mineralen zoals magnesium. Onze kwekerij produceert zeer weinig afval. De uitwerpselen worden ecologisch verteerd door de extra introductie van regenwormen, de slakkenhuisjes worden deels verwerkt tot voederkalk, en alle keukenafval wordt verwerkt door de firma Ecoson, die er opnieuw grondstoffen mee maakt of verwerkt tot bruikbare groene bio-energie. Op die manier dragen wij een klein steentje bij om de wereld er wat groener te helpen uit zien.

 

Bezoek aan de slakkenkwekerij is mogelijk tussen begin mei en eind september, na afspraak. Voor meer details, ga hiervoor naar de rubriek "bezoek en degustatie" of de rubriek "contact". 

De Franse delicatesse is in onze eigen winkel een gans jaar rond verkrijgbaar in verschillende vormen. Voor meer details, klik even door op "de winkel".

Escargots in groentebouillon vind je ondertussen ook al op verschillende andere plaatsen. Een overzicht hiervan vind je in de rubriek "verkooppunten".

       Iedereen van harte welkom

 

Hieronder vind je een kort fimpje met uitleg over onze slakkenkwekerij. 

 

En een lekker receptje 

 

 

Share